Schedule a demo
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ben je uit je hum, voel je je moe of gestrest? Alle kans dat het komt door de coronasituatie. Stress is namelijk een normale reactie op een abnormale situatie. Laten we eerlijk zijn, de pandemie die we hopelijk achter ons hebben liggen was verre van normaal. Nog nooit eerder heeft het leven wereldwijd zo’n schok gekregen als in 2020. Alles stond stil. Dus dat je nu stress ervaart is vervelend, maar ook heel normaal!
Meestal lukt het wel om jezelf in evenwicht te houden als óf de privésituatie, óf de werksituatie uit balans is. Staat het leven (zoals door corona) op beide fronten op zijn kop en je weet ook nog niet zeker wanneer het volledig is opgelost, dan is dat een gegarandeerd recept voor spanning en vermoeidheid. Gelukkig kun je daar, door goed voor jezelf te zorgen, heel veel aan doen. We geven je graag wat tips voor nieuwe energie en extra weerstand.
Het helpt als je iemand hebt die begrijpt waar jij tegenaan loopt. Iemand met een luisterend oor, maar die ook signalen op kan pikken wanneer je zelf je grenzen niet meer bewaakt en vergeet op tijd rust te nemen, te eten of te bewegen.
Van wie je het ook accepteert als hij op jouw rem trapt en je feedback geeft.
Het klinkt misschien gek, maar dat is vaak níet je eigen partner. Die staat meestal te dichtbij voor een echt objectieve blik en een welgemeend advies zou zomaar kunnen ontaarden in een relatiecrisis.
Kijk eens rond in je omgeving. Is er iemand met wie jij zo’n klik hebt? Is er misschien een collega, jeugdvriendin of buurvrouw die jouw buddy kan zijn en voor wie jij hetzelfde kunt betekenen? Maak die stap en durf te vragen.
Maak het ook weer niet te zwaar: buddyschap mag ook léúk zijn en kan extra verdieping geven aan je vriendschap of collegialiteit.
Naast momenten van stoom afblazen, zijn een bezoek aan de bioscoop, een mooie wandeling of samen een borrel drinken natuurlijk ook prima buddymomenten!
Is er echt geen buddykandidaat en wil je toch je verhaal kwijt? Neem dan gerust contact op met een hulplijn, zoals die van het Rode Kruis (070 - 4455 888) of de Luisterlijn (0900-0767).
Voldoende slaap doet wonderen voor je humeur, energielevel, gewicht en weerstand. Hoeveel slaap iemand nodig heeft om optimaal te functioneren, verschilt per persoon. Onderzoek wijst in ieder geval uit, dat zo’n zeven uur slaap per nacht nodig is voor de aanmaak van voldoende witte bloedlichaampjes; heel goed om bijvoorbeeld het coronavirus buiten de deur te kunnen houden.
Niet alleen de hoeveelheid slaap is van belang, ook de kwaliteit van je slaap helpt mee om je fit te houden.
Neem daarom je slaapkamer eens goed onder de loep.
Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en dat moet regelmatig aangevuld worden om te voorkomen dat je uitdroogt. Dat is normaal al een belangrijk gegeven, maar nu met de coronadreiging nog méér; je longblaasjes moeten voldoende elastisch zijn om goed te kunnen functioneren en een virus buiten te houden. En dat bereik je vooral door voldoende te drinken.
‘Voldoende’ is waarschijnlijk meer dan je denkt: je lichaam heeft zeker twee liter vocht per dag nodig om goed te functioneren.
Dat betekent dus acht tot tien glazen per dag.
Maak wel een slimme keuze bij het turven van jouw aantal glazen per dag. Dat alcohol niet meetelt hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen.
Maar ook veel zoete dranken drogen je lichaam eerder uit dan dat ze vocht toevoegen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Kies daarom het liefste gewoon voor water.
Dat is makkelijk in Nederland, want dat komt zó uit de kraan en is van prima kwaliteit. Dan kan je die dure, milieubelastende wegwerpflesjes dus gewoon laten staan.
We horen het veel om ons heen: de verbazing over de hoeveelheid ruimte die de lockdown ons ook heeft opgeleverd. In één klap werden alle agenda’s schoongeveegd en werden we op thuis teruggeworpen. Dat was aanvankelijk best wennen, maar er was ook een onverwachte, positieve keerzijde.
Het gaf rust en vrijheid. Geen sociale verplichtingen meer, zoals verjaardagen of netwerkborrels. Je hoefde alleen nog maar (veilig) af te spreken met de mensen die er écht toe doen in je leven. En het was volledig geaccepteerd.
Laat je niet verleiden om direct weer mee te rennen in het gejaagde ritme van het pre-coronatijdperk.
Pak de kans om een nieuwe, gezondere balans aan te brengen in je leven. Maak bewuste keuzes over wat je echt weer wilt en moet doen, en welke dingen of mensen eigenlijk best minder beslag op jouw agenda mogen leggen.
Maak tijd voor zaken die goed en belangrijk voor je zijn. En dat mag óók bestaan uit een uurtje luieren of een spontane strandwandeling met je gezin!
Maak niet alleen keuzes over jouw agenda-indeling. Probeer ook een filter aan te brengen in de dingen die zich nestelen in je hoofd.
Beperk de hoeveelheid nieuws die je dagelijks tot je neemt. Natuurlijk is het goed om op de hoogte te blijven van de actualiteit, maar een non-stop informatiestroom (met vaak niet het meest positieve nieuws) kan veel stress opleveren, terwijl je de zaken niet direct kunt beïnvloeden.
Kijk of luister bij voorkeur op één of twee vaste momenten naar het nieuws en neem een detox op social media.
Plan iedere dag bewust tijd in voor een meditatiemoment. Onderzoek toont namelijk aan dat meditatie niet alleen goed is om geestelijk tot rust te komen, maar ook heel positief doorwerkt in je lichamelijke gezondheid. Het is misschien even wennen, maar er bestaan diverse apps en video’s die je kunnen helpen om in de juiste flow te komen.
De keuze is reuze, maar om je wat ideeën te geven: denk bijvoorbeeld aan Headspace, Meditation Moments, de VGZ Mindfullness app of Insight timer.
Natuurlijk is het fijn dat je je collega’s weer live kunt spreken, vrienden ‘in het echt’ mag ontmoeten en dat de meeste hulpverleners hun praktijk weer hebben opengegooid.
Maar er zijn ook allerlei makkelijke digitale tools, die jou op een eenvoudige manier kunnen helpen om je leven weer fijn en gezond in te richten, of je een reminder kunnen sturen om bovenstaande tips in de praktijk te brengen.
Ben je hier nieuwsgierig naar of kun je er wel wat ondersteuning bij gebruiken? Neem gerust contact met ons op!