5 momenten waarop een loopbaancoach gewoon een goed idee is!

HR/learning in organisations
1/10/2020

Wanneer is het een goed idee om een loopbaancoach op te zoeken? En hoe vind je eentje die bij jou past? We schreven er een blog over!

Sinds augustus kan iedere Nederlander tussen de 18 en 67 zich opgeven voor een door de overheid betaald ontwikkeladvies (zie ook: https://www.hoewerktnederland.nl/ ). Deze regeling is een vervolg op een eerdere actie, destijds alleen op 45-plussers gericht. Nu is de doelgroep veel breder gekozen en kunnen dus ook meer mensen er hun voordeel mee doen. Als ze maar die eerste stap zetten richting een loopbaancoach, en dat is lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Wanneer stap jij over die drempel heen? 

5 momenten waarop een loopbaancoach gewoon een goed idee is!

We hebben natuurlijk al verschillende malen geblogd over de vele mogelijkheden om online achter jouw eigen talenten te komen. Daar geloven wij, als online kennisexpert, dan ook heilig in. Maar soms is het veilig vanachter je beeldscherm chatten, volgen van cursussen en invullen van allerlei slimme tests niet genoeg. Dan heb je dat extra steuntje in de rug nodig om jou écht een switch te laten maken.

Zo’n stevige stok achter de deur krijg je toch eigenlijk alleen via persoonlijk contact. 

Een blokje om met die kritische vriend of vriendin vol scherpe vragen helpt zeker om eens ernstig na te denken over je carrière. Sparren met je broer of zus, die jou al jarenlang kent inclusief al jouw pluspunten en valkuilen, zal ook een goede duit in het zakje doen.

Maar mensen uit jouw sociale vangnet missen toch één ding: die professionele, onafhankelijke blik. Dat is precies waar de loopbaancoach in beeld zou kunnen komen. Veel mensen denken dat zo’n coach alleen wordt ingeschakeld bij problematische gevallen en arbeidsconflicten. Maar met die gedachtegang doe je de loopbaancoaches én vooral jezelf tekort.

We zetten wat momenten op een rijtje waarop het aankloppen bij een goede loopbaanadviseur een slimme zet kan zijn. 

1. Je zit (bijna) zonder werk

Je bent binnenkort afgestudeerd en je weet even niet waar je moet beginnen om aan een baan te komen. Je tijdelijke contract loopt ten einde. Of je merkt aan alles dat de activiteiten van je werkgever steeds minder worden.

Door de coronasituatie of gewoon door een veranderde afzetmarkt.

Kortom: je weet dat je binnenkort geen werk (meer) hebt.

Natuurlijk kún je als een verschrikt konijn afwachten op wat komen gaat of je kop in het zand steken en doen alsof er niets aan de hand is. Maar daar help je jezelf niet mee. Een goede loopbaanadviseur weet precies hoe de arbeidsmarkt in elkaar steekt. Hij of zij kan met je meedenken, je slimme tips geven en voorkomen dat je op banen solliciteert die echt niet bij jou passen. 

2. Je bent uit balans 

Jouw agenda puilt uit, je bent het overzicht kwijt en dingen die je vroeger makkelijk afgingen kosten opeens veel moeite. Dat kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat je baan niet (meer) bij jou past.

Omdat de inhoud van je functie is gewijzigd, of omdat je zélf veranderd bent. Of misschien geef je je grenzen niet duidelijk genoeg aan naar je collega’s of manager. 

Een gesprek met een coach kan heel verhelderend werken om erachter te komen of jouw baan en jij wel zo’n geschikte match zijn. Het resultaat is trouwens niet altijd een sollicitatie bij een andere werkgever. Soms kun je door zelf wat wijzigingen aan te brengen in je manier van werken zo veel veranderen, dat je huidige functie weer gaat voelen als een comfortabele oude jas waar je nog lang niet vanaf wilt.

Of misschien ontdek je binnen je huidige organisatie nieuwe mogelijkheden die je nog niet eerder hebt gezien. Durf je te laten verrassen. 

3. Onbenut talent

Heb je ambities maar ze eigenlijk nog nooit durven uitspreken? Kun je in je baan niet kwijt waar je écht goed in bent?

Soms is dat niet erg, omdat je privéleven tijdelijk andere keuzes van je vraagt. Maar op de lange duur gaat onbenut talent toch aan je knagen. Je wordt er ongelukkig van en kan er soms zelfs lichamelijke klachten van krijgen. 

Maak daarom een persoonlijk ‘carrièremoodboard’. Schets waar je blij van wordt, energie van krijgt. Kun je meer én wil je meer?

Durf te dromen en zet een stip aan de horizon: dít zou echt mijn droombaan zijn.

Samen met een loopbaanadviseur kun je het pad uitstippelen op weg naar dat doel. Welke opleidingen zijn nodig om er te komen, welke inzet in tijd en geld moet je zelf leveren? Op welke termijn is je droom reëel, gezien je persoonlijke situatie? Welke mogelijkheden biedt je huidige werkgever, en wanneer zou je je geluk elders moeten zoeken? 

4. Nieuwe levensfase 

Mensen worden ouder en moeten langer doorwerken. Terwijl de maatschappij doordendert en niet alleen vaker, maar ook ándere dingen van je vraagt. Voorlopig zien wij nog geen verandering in onze kristallen bol.

Zorg daarom goed voor jezelf en vraag een professionele coach eens om een persoonlijke loopbaan-apk.

Hoe staat jouw carrièrepad ervoor? Moet je extra gas geven of zou het eigenlijk ook een tandje minder kunnen?

Als je veel vlieguren hebt gemaakt, heb je een behoorlijke rugzak aan ervaring opgebouwd. Misschien wordt het tijd om die kennis te delen met andere, vaak jongere collega’s. Op die manier veranker je belangrijke informatie in de organisatie en voorkom je een braindrain.

Soms is het even slikken, maar kan het slim zijn om taken uit handen te geven of te delegeren. Dat geeft jou ook weer nieuwe kansen om je focus te verleggen. 

5. Keuzestress 

Ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Er ontstaan bijna dagelijks nieuwe banen, en soms vallen er aan de andere kant van de lijn ook weer mogelijkheden weg.

Wie had een paar jaar geleden gehoord van een influencer, of een studie Werkgeluk?

Maar, aan de andere kant: waar zijn de kolenboer en omroepster gebleven? 

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuzes maakt in je carrière, dan kan het slim zijn om eens te sparren met een loopbaanadviseur. Niet alleen om de financieel-economische perspectieven door te lichten.

Het is ook van belang dat een beroep echt bij je past. Het klinkt misschien als een open deur, maar de juiste man (of vrouw) op de juiste plaats is echt het enige recept op werkelijk duurzame inzetbaarheid. 

Niet de eerste de beste

Denk niet dat iedere loopbaancoach garantie biedt op happily ever after. Daarvoor heb je minimaal 2 partijen nodig: jij en de coach.

Ten eerste staat of valt het met jouw eigen inzet. Ten tweede: ga niet zomaar met iedere coach in zee. Er is veel kaf onder het koren, want loopbaancoach is geen beschermd beroep; iedereen kan dat naambordje op zijn deur schroeven.

Check dus goed welke vooropleiding de coach heeft gevolgd en of hij of zij is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Verder, en dat is misschien nóg belangrijker: ga na of er echt een wederzijdse klik is. Voel je je op je gemak bij de coach, durf je jezelf uit te spreken en de adviezen ook op te volgen? Is de klik er niet, zoek dan gewoon nog even verder. Het gaat immers om jóúw loopbaan en er zijn meer vissen in de zee. 

Meer tips nodig?

Nee, wij zijn zelf géén loopbaancoaches en zullen dat ook nooit worden. Ieder zijn vak! Maar wij denken wel graag met jou mee. Bijvoorbeeld over hoe je bepaalde competentietests, drijfverenanalyses en loopbaanplannen makkelijk kunt inbouwen in de online omgeving van jouw organisatie. Maar ook hoe je mensen eenvoudig de weg kunt wijzen naar de juiste adviseurs en regelingen. Neem daarom gerust contact met ons op!

Close notification